Dol gestacional / Maternitat

El que no ens expliquen de la maternitat

Autora: Ginesta Urbano LLorens, de Terapia de blog.

El procés de la maternitat sempre ha estat ple de matisos. Fa uns anys, quan algú es quedava embarassada, tothom parlava de com de meravellosa és la maternitat. No hi havia dolor, no hi havia nàusees i veure un fill/a per primera vegada era conèixer el teu príncep blau. Cupido era a cada paritori assegurant-se que hi hagués un enamorament espontani entre cants d’ocells i episiotomies cosides amb un punt de més.

En l’actualitat però, a l’era de la informació, tenim a l’abast centenars d’experiències que deixen enrere tot allò de que la maternitat és de color de rosa: els articles anomenats “les X coses que no t’expliquen de la maternitat” o també els que diuen explicar-te “la part més dura de la maternitat de la que ningú parla” en són un exemple. Sincerament, em donen arcades cada cop que me’n trobo algun a les xarxes socials, tot i que sóc molt fan dels que avisen que la sang et pot arribar als turmells els primers dies postpart i els horrors de l’episiotomia i els punts quan es dissipa l’anestèsia.

Tenir un fill pot ser molt dur, els que en tenim prou ho sabem. I tot és cert, recordo especialment la sang corrent cama avall fins a arribar al terra del bany i el dolor de braços i esquena d’estar agafada a la barana de la llitera en l’expulsiu o la tibantor dels punts a l’hora d’anar al bany. Les clivelles als mugrons, la pujada de la llet, les estries… tot és cert. També et diuen que no podràs dutxar-te o anar de ventre quan vulguis (que m’ho diguin a mi, que surto al carrer amb els cabells al límit i he entrenat el meu colon irritable a que s’evacua quan es pot), uns articles, per cert, que encara espero que expliquin que et quedaràs calba però que passarà. I tot és cert: la libido es tornarà una completa desconeguda, faràs les feines amb un mocador de porteig o amb la plorera de la teva filla de fons perquè s’avorreix i passaràs la fregona amb una mà perquè total, encara no va a quatre grapes i preferiràs passar el matí jugant amb ella al llit.

Però digueu-me què és pitjor, no tenir libido o no tenir bebè?

Ah, que això no ens ho expliquen.

Mai, ningú no ens explica que dura que pot ser la maternitat quan et falta el fill, i no perquè no passi, sinó perquè la mort, en totes les seves formes, segueix sent un tabú en aquesta societat. En cap article ens expliquen que un de cada quatre fetus morirà dins la seva mare. Ens diuen que el primer trimestre és el més crític, que si el superes ja ho tens fet i no ens diuen que a la següent ecografia, a les 20 setmanes de gestació, a moltes parelles els diuen que el seu bebè té algun problema, perquè ja és un bebè amb les seves manetes, els seus peuets i els seus òrgans interns. Mai ningú t’explica que en aquella taca borrosa en blanc i negre en la que tu amb prou feines distingeixes una mà d’un peu, l’especialista està comprovant que tot sigui on ha de ser i que no sempre és així. No et diuen que potser hauràs d’afrontar la decisió més dura de la teva vida amb un marge de temps de dues setmanes o pitjor, dies.

Photo by Pixabay on Pexels.com

La veritable part dura de la maternitat és aquella en la que la sang t’arriba als peus i el bressol és buit, aquella en la que tens torçons i ningú a qui abraçar. Perquè encara que el teu bebè hagi mort els teus pits s’omplen de llet. Perquè encara que no tinguis al teu fill amb tu, ets mare i tots els torçons del món no es comparen al moment en què t’arranquen el cor i se l’emporten per enterrar-lo amb la teva filla.

No, la veritable part dura o dolenta de la maternitat de la qual ningú parla no és no poder arreglar-te o perdre vida social, sinó aquella en la que el teu cos es prepara per alimentar i criar un bebé que no existeix.Podeu trobar suport i recolzament al grup de facebook La vida després d’una ILE/IVE i al Grup de Dol gestacional i neonatal Catalunya

Lectures i webs de consulta en la pèrdua d’un fill o filla durant l’embaràs o el part.

Autor

ginisterra1986@gmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *