Salut

Què podem fer si ens prescriuen antibiòtics

Alguns consells per mitigar els efectes secundaris dels antibiòtics

Els bacteris ens superen en nombre per 10:1. Tenim prop d’un bilió de cèl·lules humanes i uns cent bilions de bacteris que viuen dins nostre i sobre la nostra pell. Tenen importants efectes en la nostra fisiologia i per tant la recerca en aquest àmbit s’ha multiplicat en els darrers 10 anys.

El més probable és que tu i els teus fills i filles hagueu realitzat almenys una tanda (o 10) d’ antibiòtic en la vostra vida. Alexander Fleming va descobrir l’antibiòtic el 1929 quan es va adonar que un fong produeix una substància (penicil·lina) que mata els bacteris. El terme “antibiòtic” significa literalment “contra la vida”. Es va tardar uns 12 anys a utilitzar els antibiòtics de manera terapèutica. Des de llavors han salvat moltes vides.

Desafortunadament, hi ha dos problemes principals associats amb els antibiòtics. En primer lloc, es prescriuen en quantitats excessives i aleshores impedeixen que els nostres sistemes immunitaris es desenvolupin correctament, i a més poden portar-nos a crear una resistència als antibiòtics. En segon lloc, quan es prescriuen normalment no s’indica què podem fer per mitigar alguns dels seus efectes secundaris nocius. Els Antibiòtics no només poden causar complicacions greus (incloent infeccions per C.diff), sinó que també ens poden produir efectes secundaris bastant desagradables, com gastritis, gasos, distensió abdominal i diarrea. Amb la presa d’antibiòtic els bacteris del sistema digestiu canvien, i no per bé. Els Antibiòtics acaben amb tot, i no només amb els bacteris patògens. D’aquesta manera, la salut de la flora intestinal continua alterada dos anys després d’un tractament amb antibiòtic.

Som conscients que prendre antibiòtic té riscos, però la realitat és que a vegades és necessari. En aquest article no parlem sobre alternatives als antibiòtics (encara que seria interessant i caldria tot un post sencer), sinó que expliquem una bona manera d’evitar els efectes secundaris dels antibiòtics.

Què podem fer doncs si ens prescriuen antibiòtic?

1. Prendre probiòtics

Els Probiòtics es poden prendre durant, i després de la teràpia amb antibiòtics per evitar els efectes secundaris. (podem veure el post on parlem dels probiòtics).

Els Antibiòtics també tendeixen a causar un creixement excessiu del llevat (en particular Candida albicans). S’ha demostrat que s. boulardii, ajuda a prevenir alguns dels factors virulents de la Candida albicans.

Qualsevol dels probiòtics que et puguin recomanar són una bona opció per al tractament amb antibiòtics, però sembla que. S. boulardii té un lleuger avantatge, ja que ajuda a contrarestar el creixement excessiu de llevat tan comú en prendre antibiòtics. No obstant això, altres soques de probiòtic també poden ser útils.

2 aliments que contenen probiòtics

Els suplements probiòtics són una molt bona manera d’aconseguir una dosi terapèutica de bacteris beneficiosos. Tanmateix, a la llarga és ideal utilitzar suplements i aliments fermentats per aconseguir una gran varietat de probiòtics en el nostre sistema digestiu. Podem incloure els següents aliments en la dieta diària de la família per refer el nostre sistema digestiu:

Xucrut

Kimchi

Quefir

Iogurt

Cogombres (sense vinagre)

Altres verdures fermentades (pastanagues…)

Miso

3. Reparar el Sistema Digestiu

Els bacteris beneficiosos que cobreixen tot el tracte digestiu són fonamentals per protegir els danys a les cèl.lules. Un dels efectes secundaris dels antibiòtics és el síndorme de l‘intestí permeable.

Existeixen alguns suplements que ens poden ajudar a reparar el sistema digestiu danyat:

L-Glutamina – un aminoàcid que serveix com a combustible principal per les cèl.lules digestives i que ajuda a la reducció de la permeabilitat intestinal.

Zinc – augmenta la integritat i la reparació dels sistema digestiu.

Vitamina D – reforça les “unions estretes”, les barreres que mantenen unides les cèl.lules digestives i que eviten que el material no digerit entri al torrent sanguini. s

Així doncs, algunes mesures preventives poden reduir gran quantitat dels efectes secundaris.

Referències:

https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/infecciones/infecciones-bacterianas/introducci%C3%B3n-a-las-bacterias

Introduction to intestinal microecology. Luckey TD. Am J Clin Nutr. 1972 Dec; 25(12):1292-4
Revised estimates for the number of human and bacteria cells in the body. Sender, R., et al.  PLoS Biol. 2016 Aug 19;14(8):e1002533. doi: 10.1371/journal.pbio.1002533.

An estimation of the number of cells in the human body. Bianconi, E., et al. Ann Hum Biol. 2013 Nov-Dec; 40(6):463-71. doi: 10.3109/03014460.2013.807878.

https://microbioun.blogspot.com/2016/10/cuantas-bacterias-tenemos-en-nuestro.html

Alba: Équilibre Salut Integrativa

Autor

xatraca@hotmail.com
Sóc la Núria!! M’encanta viure!! M’agrada molt dormir!! I m’agrada acompanyar a mares, lactants,etc compartint les vivències de 5 embarassos en set anys, 4 parts naturals preciosos (el darrer a casa amb la presència dels seus tres germans), 4 puerperis (l’últim coincidint en el temps amb la mort de la meva mare quatre dies després del part), una mort gestacional a les 16 setmanes d’embaràs, dos tàndems i 3 desalletaments (encara me’n queda un!!!!!, ja que actualment dono el pit a l’última filla) Apassionada de lectura i l’escriptura. En constant creixement i evolució (o això intento). D’estudis: Periodista; de praxis: mare de 4 mestres i administrativa al departament de facturació d’un centre sanitari. Actualment il.lusionada estudiant i fent el blog www.xatracacreixerenfamilia.org. També he començat a col.laborar amb lactapp.

Comments

Maria Verdaguer
Abril 3, 2019 at 7:38 am

Estan molt bé, aquests articles!Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *